​​​​​​​
תמיד רציתם להתחיל בגינון ביתי, אך לא ידעתם איך ? הנה כמה טיפים מועילים שיעזרו לכם לוודא שגינתכם תפרח ותשגשג.


כאשר ניגשים לראשונה לעולם הגינון, נראה כיאלו יש כל כך הרבה מה לדעת ומיד עולות המון שאלות. איך נכון לשתול ירקות, ואיזה סוג אדמה הוא הטוב ביותר? מתי כדאי לגזום צמחים רב-שנתיים ומתי מומלץ לפצל את השושנים? האם הצמחים מקבלים מספיק שמש ומים? החדשות הטובות הם שהטבע ילמד אתכם. ככל שיותר תטפחו את גינתכם, כך תלמדו מה עובד ומה פחות. עד אז, הנה רשימה של טיפים פשוטים שיענו לכם על כמה מהשאלות הנפוצות כשניגשים לראשונה אל עולם הגינון.
והכי חשוב, אל תשכחו להנות בזמן שגינתכם לאט לאט צומחת.

1.
 דעו את תנאי האקלים באזורכם. לפי תנאים אלו תוכלו לקבוע אלו סוגי עצים, שיחים ורב-שנתיים לא ישרדו את החורף באזור שלכם. בנוסף, תוכל לדעת מתי לצפות לקרה האחרונה של האביב, וכך תדעו מתי אפשרי לשתול ירקות, עצי פרי וצמחים עונתיים באזור שלכם.



2.
 לא בטוחים מתי נכון לגזום? את שיחי הפרחים האביביים, כמו הלילך והוורדים עליכם לגזום מיד אחרי שפריחתם דועכת. שיחים מסוג זה מוציאים את ניצני הפרחים בסתיו של השנה שעברה. אם תגזמו אותם בסתיו או בחורף, אתה בעצם מסירים את פרחי האביב הבא.

3.
  באדמתכם השתמשו אך ורק בדשן שישב ועבר תהליך קומפוסטציה במשך לפחות חצי שנה. דשן טרי מדי מכיל רמות גבוהות של חנקן, מה שעלול לשרוף את הצמח: כמו כן, זה עלול להכיל פוטוגנים וטפילים. אין להשתמש בפסולת שמקורה מחזירים, כלבים וחתולים מכיוון שאלו עלולים להכיל טפילים מדבקים לבני אדם.

4.
 לצמחים רב-שנתיים בדרך כלל לוקח שלוש שנים עד שהם מגיעים לגודלם הבוגר. זכרו שבכל שנה הם "ישנים, זוחלים ומזנקים" בהתאמה.


5.
 למדו את עונת הצמיחה המקומית ( הזמן שבין הקרה האחרונה של האביב והקרה הראשונה של הסתיו) וכך תדעו מתי להתחיל גידול ביתי מקדים או מתי עדיף להימנע מזה.

6.
עוד טיפ מועיל לגידול צמחים רב-שנתיים ועונתיים הוא לגזום את הפרחים הנבולים. המחזור של צמחים עונתיים הוא הוצאת פרחים, שחרור זרעים ונבילה. כך שכאשר אתם גוזמים את הפרחים שנבלו זה מאותת לצמח לייצר עוד פרחים. מלבד זאת, האנרגיה שנחסכת כאשר מסירים את הפרחים שנבלו מתועלת לחיזוק העלים והשורשים במקום לייצור עוד זרעים. יש להימנע מגיזום מסוג צמחים שגדלים במיוחד לשם פירותיהם הדקורטיבים, כמו לדוגמא צמח הלונריה.

7.
 הקפידו לשים לב לכמה אור נחשפים הצמחים השונים. יש לגדל ירקות במיקום שמקבל לפחות 8 שעות של אור ישיר בכל יום. רוב הירקות שתגדלו צריכים אור שמש ישירה בשביל להפיק תוצר מיטבי. אם בשיטחם חלקים טיפה יותר מוצלים, נסו שם לשתול גידולים שגדלים בתנאים קרירים יותר כמו חסה, תרד, צנוניות או כרוב.

8.
הדרך הכי טובה לטפל בעשבים השוטים בגינה היא על ידי עישוב ידני ובעזרת מעדר. יש לשים לב שאנו לא מעדרים עמוק מדי ובכך מעלים את זרעי העשבים אל פני השטח. דבר זה עלול לעזור להם לנבוט. הקפידו לעשב מוקדם ככל שאפשר לפני שהעשבים יפיקו זרעים. השתמשו בשבבי קש בכדי לחנוק את העשבים וכך למנוע את העשבים העונתיים.

9.
אין צורך לפצל את צמחי השושנים אלא אם כן ברצונכם לחדש צמח ישן או להגדיל את מספר השושנים הקיימות, או פשוט כי אתם מעדיפים את המראה של שושנים בודדות. במקרים אלו, הזמן הטוב ביותר לעשות זאת יהיה באביב כאשר הפרחים החדשים מופיעים אך לפני שהעלים מתחילים להשתטח, או בסתיו כאשר נותרו לפחות ארבעה שבועות עד שנופלת הקרה והאדמה קופאת.

10.
 לא כל צמח רב-שנתי גדל טוב בצל. הידרנג'ה מצויה צריכה שמש בשביל פריחה מיטבית. בסוג זה של הידרנג'ה כלולים סוגים כמו ליים-לייט, לבנים-ורודים וההידרנג'ה המכבדית.



* המאמר תורגם מאנגלית
מהאתר Better Homes & Gardens :
 https://www.bhg.com/gardening/yard/garden-care/gardening-tips-for-every-gardener/
Back to Top